by
on
under
Permalink

Målvakten – lagets viktigaste spelare

När det kommer till sport i största allmänhet så går det alltid att dividera hit och dit när det kommer till egentligen vad som helst. Denna gång skulle vi dock vilja påstå att målvakten är den viktigaste spelaren i ett lag i samtliga sporter där de förekommer, utan undantag!

I sporter där målvakter förekommer så tenderar lag att klara sig oerhört dåligt om de inte har en bra målvakt i sitt eget mål. En målvakt är både viktig för det defensiva och offensiva spelet, genom att snabbt få igång spelet igen efter en räddning och på så vis generera fina kontringslägen i en mängd olika sporter, där man kan ta upp allt från hockey till handboll och mycket mer.

Ser man till utrustning så brukar utespelare ibland kunna skratta lite åt en målvakt som ofta är oerhört fokuserad på att allt kring utrustningen ska vara perfekt, men anledningen är helt enkelt att det är så pass små marginaler som är skillnaden på att faktiskt lyckas med en räddning till att istället misslyckas.

Pressen på en målvakt är ofta många gånger större än vad lagets övriga spelare förstår, då de aldrig kan ha en dålig match och komma undan med detta. Det gör att detaljer är något som är oerhört viktigt att jobba med för att bli riktigt framgångsrik, något som spelare på andra positioner till viss del skulle kunna dra mycket lärdom av.

Som utespelare i ett lag är det också extremt skönt att ha en stabil målvakt i sitt lag. Man får ett betydligt större lugn i sitt spel om man hela tiden slipper känna sig stressad så fort motståndarlaget befinner sig i närheten av det egna målet, och kan således planera sitt nästa drag på ett mycket produktivare sätt.

Av dessa och många andra anledningar så vill vi alltså hävda att målvakten är lagets viktigaste spelare – och visst håller du egentligen med om detta?