by
on
under
Permalink

NHL och kampen om New York

En av de mest spännande historierna som kommer från sportvärlden är den av rivaler. Alla sporter och ligor har under åren utvecklat sina egna starka rivaliteter. Och dessa rivaliteter går snabbt bortom lagen själva och formar en rivalitet mellan fans av dessa lag. När sedan dessa lag kommer från en och samma stad kan man garantera att få rejäl underhållning så fort de möter varandra. Detta är helt klart fallet i New York där både laget New York Islanders och New York Rangers har sitt hem.

New York Rangers är det klart äldre laget då det varit medlem i NHL ända sedan 1927, vilket bland annat är en förklaring till varför deras logga är så välkänd. Rangers räknas till en av de Original Six. Detta betyder inte de första sex lagen som deltog i NHL när det först etablerades utan de sex lagen som verkligen blev en konstant del av NHL under de första 25 åren när lag kom och gick i en väldig fart. De Original Six var de följande:

  • Boston Bruins (USA)
  • Chicago Blackhawks (USA)
  • Detroit Red Wings (USA)
  • Montreal Canadiens (Kanada)
  • New York Rangers (USA)
  • Toronto Maple Leafs (Kanada)

New York Islanders kom dock först in 1972, tillsammans med Atlanta Flames, när ligan expanderade. Laget har dock upplevt sin egen turbulens under sina år och har har stora framgångar men även sin beskärda del av tillbakagångar.

Rivaliteten började nog på allvar när Islanders överraskade hockeyvärlden med att slå Rangers 2 mot 1 i 1975 Stanley Cup Preliminary Round. Trots att de inte mötts i slutspel på väldigt länge fortsätter de att spela mot varandra så pass ofta att rivaliteten växte väldigt snabbt och har starkt liv än idag. Båda lagen har lika många Stanley Cup-segrar, och medan Rangers har vunnit President’s Trophy fler gånger och blivit divisionsmästare två gånger fler, har Islanders blivit Conference-mästare dubbelt så många gånger. Allt detta och mer håller dem väldigt nära varandra många gånger när de spelar och fans på båda sidor av rivaliteten är alltid extra exalterad när lagen möts på isen.

Rangers håller till på Manhattan medan Islanders har sitt högsäte i Brooklyn. Rivaliteten mellan dessa två lag är lika känd inom hockey som Mets-Yankees är inom baseboll och Knicks-Nets inom basketboll. Man har ganska tydligt sett att Rangers fans huvudsakligen kommer från Westchester, Fairfield, Rockland och norra och centrala New Jersey. Islanders fans kommer dock mer från Nassau, Suffolk, Brooklyn och östra delar av Queens. Fans till båda dessa lag har en tendens att ropa hålfulla ord och fraser till sina rivaler även om laget inte spelar.

Sedan 2001 har man haft en trofé kallad Pat LaFontine-trofén som man gett till säsongens vinnare av Ranger-Islanders-rivaliteten som ger det laget skryträtten under en hel säsong. Trofén är döpt efter spelaren med samma namn som under sin karriär spelat för båda lagen.